HR-doelstelling leidend bij keuze software

Technologie helpt HR-managers om de regie te nemen in hun werk. Maar dan moet de techniek wel aansluiten op de strategie. Wat zijn de aandachtspunten bij de keuze van een HRM-pakket?

Als HR-manager regisseer je de talentontwikkeling binnen de organisatie. Het scheppen van voorwaarden voor de ontplooiing van de medewerkers is dus cruciaal. En heeft HR voldoende grip op de groeiende flexibele schil van de organisatie? Beschikt HR bijvoorbeeld over alle kengetallen om strategisch personeelsbeleid te voeren? Bij al dit soort HR-vraagstukken is goede HR-software van onschatbare waarde.

Voorwaarden

Goede eHRM voldoet aan een aantal voorwaarden. Een van de belangrijkste is: flexibiliteit. Een goed pakket biedt bijvoorbeeld mogelijkheden om personeelsregelingen per afdeling of bedrijfsonderdeel te laten verschillen. Of om bijvoorbeeld iets door te voeren of te wijzigen voor één bepaalde groep medewerkers door de hele organisatie heen.

Verder moet het mogelijk zijn om heel makkelijk nieuwe diensten toe te voegen of om aan nieuwe eisen te voldoen. Een nieuwe verlofregeling bijvoorbeeld, of een ander individueel keuzebudget, of de overgang van lijnmanagement naar meer projectmatig werken. Inclusief een bijbehorend systeem voor het managen van budgetten en voor de urenregistratie. Een HR-oplossing moet dit zonder moeite kunnen gaan ondersteunen.

Slag om talent

Goede eHRM levert verder enorm veel gegevens op die cruciaal zijn bij het voeren van strategisch personeelsbeleid. Die data zijn onmisbaar om HR een echt strategische rol te geven binnen de organisatie. Maar zijn er voldoende mogelijkheden om al die data boven water te krijgen en om er analyses mee uit te voeren? Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je kunt zien welke medewerkers er al een tijd op een vaste plek zitten en daar uitstekend functioneren. Die medewerkers zijn wellicht toe aan een nieuwe uitdaging. En dan liever binnen de organisatie natuurlijk, dan dat ze buiten de deur solliciteren. Een goede HR-oplossing helpt dus ook in de slag om het schaarse talent.

Goede eHRM heeft uiteraard ook een moderne userinterface. Medewerkers zijn gewend aan het gebruikersgemak van online diensten zoals LinkedIn, Google en Facebook. Een moderne HR-oplossing is intuïtief en draait ook op mobiele devices. Dat straalt ook uit dat u een moderne werkgever bent.

De belangrijkste eis aan een HR-oplossing is echter dat deze de HR-manager in control zet. De HR-manager is immers de strategisch regisseur van de factor personeel in de organisatie. Kies dan ook een pakket dat dit mogelijk maakt, en dat aansluit bij de huidige en toekomstige wensen van de organisatie. 

HR-wensen uitgangspunt

Daarvoor is het cruciaal dat bij de aanschaf van het pakket de strategische HR-wensen het uitgangspunt zijn. Dan kan HR de regierol pakken. Ik zie nog te vaak dat niet de HR-managers, maar andere partijen, extern of intern, de beslissende stem hebben bij de keuze van een pakket. 

Nog te vaak heeft niet HR maar een andere partij de beslissende stem bij de keuze van een softwarepakket

 De discussie bij de aanschaf van zo’n eHRM-pakket gaat ook vaak direct over details en over de techniek. Trap daar niet in, en doe een stap terug. Zoom uit: wat is het strategische doel van de organisatie? Hoe kun je als HR dat doel ondersteunen en hoe speelt de nieuwe eHRM daarop in? Denk daarover na en kijk hoe verschillende leveranciers die wens oppakken in het keuzeproces.

Een HR-manager weet wat er speelt in de organisatie en waar de organisatie naartoe wil. En HR weet hoe je dit, als regisseur, kunt bevorderen met eHRM. Laat dat leidend zijn bij de keuze van eHRM. De stem van de HR-manager is doorslaggevend in het selectieproces.

 

Meer lezen?

Hoe krijg je als HR-manager meer tijd voor strategisch HRM? En waar zou je je dan mee bezig moeten houden? Centric vertelt je hier meer over in het whitepaper ‘HR-manager hoe krijg je jouw handen vrij voor strategisch HRM?’

Over Simon

Simon Hanemaaijer

Productmanager HR-software bij Centric.

Simon is in 2012 bij Centric afgestudeerd en heeft zichzelf sindsdien opgewerkt tot Product manager van Motion. In deze rol is Simon continu bezig met het verbeteren van de “HR-beleving” van onze klanten en het optimaliseren van de SaaS-oplossing.  

Zijn leergierigheid en zijn frisse blik op de toekomst van HR kenmerken Simon, hij onderzoekt dan ook continu de laatste ontwikkelingen op zowel HR- als ICT-gebied.

eHRM voor de wendbare organisatie

Een één op één demo aanvragen wanneer jou dat uitkomt?

Over Motion

Motion bedient iedereen en is ongekend laagdrempelig. Medewerkers, leidinggevenden en HR-professionals kunnen altijd en overal met hun favoriete apparaat in Motion aan de slag. Thuis met je mobiel een foto maken van een bonnetje om een declaratie in te dienen. In de trein op je tablet even dat gespreksverslag nalezen… Het kan allemaal met Motion.

Social Media